Wie is Sjoukje Maria Kramer?

sjoukje Op 18 oktober 2008 kon ik trots en dankbaar de deuren van M'Atelier openen. Er staat nu een licht en sfeervol atelier in een idyllische omgeving.

De M’ staat voor 2 dierbare zielen die zijn heengegaan. Zij vormen voor mij een belangrijke bron van inspiratie.

Door gebeurtenissen in mijn eigen leven, voel ik speciale betrokkenheid met mensen die rouw- en verlieservaringen kennen. De rouw die ik heb ervaren bracht me naar binnen. In die tijd leerde ik mijn creatieve talenten kennen. Alleen aan woorden had ik niet genoeg. Via creativiteit kon ik me uiten en dat gaf rust.

Op het gebied van rouwbegeleiding ben ik me verder gaan specialiseren o.a. via de Opleiding Creatief Werken bij Rouw en Verlies. Al jaren ben ik verbonden aan de School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit, waar ik lessen geef in intuïtief werken met speksteen en meditatie-begeleiding. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling en bewustwording volg ik regelmatig trainingen, en laat ik me voeden door inspirerende begeleiders.

Respect, rust, ruimte en veiligheid zijn belangrijke uitgangspunten in mijn werk.

Vanuit M’atelier begeleid ik mensen in een moeilijke periode van hun leven. Ik werk zoveel mogelijk vanuit stilte. De zeedijk en het Wad zijn plekken waar ik graag met mijn cliënten naar toe ga voor een goed gesprek of om de stilte te ervaren en vanuit die stilte aan het werk te gaan. De stilte werkt helend, altijd weer en in het bijzonder in tijden van groot verdriet.

Als je een dierbare verliest, is het belangrijk daar tijd en ruimte voor vrij te maken. Creativiteit is een middel om je gevoelens te ontdekken. Het doel is niet om mooie kunstwerken te maken. Ik nodig mensen uit om zich te uiten via hart en handen. Het gaat om de ervaring van rustig worden en dicht bij jezelf komen. Zo kom je in contact met je eigen pijn en verdriet, en uiteindelijk met de liefde en schoonheid in jezelf. Die schoonheid zit in ieder mens en geeft een gevoel van innerlijke tevredenheid. Vandaar uit ziet de wereld er zachter en mooier uit!

Eerder heb ik gewerkt als maatschappelijk werkster en ben ik mede oprichter geweest van het centrum voor slachtoffers van misdrijven (nu Slachtofferhulp) en bij Stichting Tegen haar Wil te Groningen. Bij beide instellingen hield ik me bezig met de ontwikkeling en uitvoering van vernieuwende hulpverlening; met als specialiteit vrouwenhulpverlening. Met mijn voorliefde voor groepswerk, gaf ik vorm en inhoud aan emanciperende activiteiten voor vrouwen met traumatische ervaringen. Daarbij maakte ik graag verbinding met meerdere disciplines.

Naast mijn werk met mensen, maak ik beelden van speksteen en keramiek. Ik laat mij leiden door mijn intuïtie en volg wat er onder mijn handen gebeurt. Mijn inspiratie haal ik uit eigen levensprocessen, mijn werk met mensen, en mijn reizen door Afrika.

M’Atelier beschikt over een expositie ruimte waar u mijn werk kunt bekijken. Ook op deze site staan foto's van mijn beelden, zie hieronder.


-- Sjoukje Maria

 

Beelden van Sjoukje Maria Kramer

Beeldend werk in diverse technieken, zoals speksteen en keramiek. Klik op de foto om meer beelden te zien!

beeld